Dragii noștri,

Încă din Antichitate, cea mai simplă metodă de a verifica autenticitatea aurului era să îl freci de o piatră dură, silicioasă, numită „piatra de încercare”, până ce lăsa o dâră subțire, după care turnai apă tare peste stratul de metal. Aceasta era „încercarea”. Dacă nu era aur, dâra de metal dispărea sau își schimbă culoarea, vădindu-și lipsa de valoare. Dacă însă era aur, nu era nicicum alterată sub efectul acidului. Și știm cu toții cât de important era să te încredințezi de autenticitatea aurului, fiind garanția și etalonul oricărei monede!
Cum să testezi însă autenticitatea omului, etalonul persoanei, al unei comunități sau întregi societăți, garanția prieteniei și a dragostei, fără de care alunecăm într-o inflație de cuvinte și gesturi, multe și ieftine, mincinoase și moarte, chiar periculoase și nocive? Există însă și pentru autenticitatea omului o „piatră de încercare”, și aceasta folosită încă din vremuri ancestrale, fiind și ea de o importanță vitală. „Piatra de încercare a omului”, spune Isus Sirah, este „cuvântul” lui Sirah 27:7. Fiecare dintre noi lăsăm o parte din ființa noastră pe această piatră de încercare a cuvântului, prin care ne dovedim autentici sau contrafăcuți. Sau, mai degrabă, piatra de încercare este inima celui care primește cuvântul, ascultătorul sau cititorul nostru. Acolo, în inima lui, fiecare cuvânt va fi supus unei probe de foc, în urma căreia cuvântul va rămâne neșters sau va fi dizolvat de apa cea tare a încercării, dispărând fără urmă, cuvânt fără viață și putere, „pleavă” spulberată de vânt cf. Sirah 27:4.
Iată și noi, de mai bine de zece ani ne ostenim, lună de lună, să așternem cuvinte pe hârtie, nădăjduind ca ele să rămână, măcar în parte, înscrise și în inimă ‒ a noastră și a voastră deopotrivă ‒, să nu fie spulberate ca pleava sub vântul istoriei. Iată, astăzi suntem cu toții puși la încercare, sub revărsarea acidă a mustrării, a necazurilor și strâmtorărilor prin care trece o lume întreagă. Vom rămâne în picioare sau ne vom dizolva ca neautentici?
Luna aceasta, luna pascală a lui 2020, pentru prima oară în atâția ani nu vă putem oferi cuvintele noastre așternute pe hârtie. Poșta nu va mai veni să vi le aducă acasă. Vi le dăruim însă tuturor, în format digital, sperând ca în curând să putem continua ‒ dar pentru aceasta avem nevoie de ajutorul vostru. Și dacă, cercetând adânc în inimă, veți găsi acolo și cuvinte din cele pe care Familia Ortodoxă vi le-a oferit, ajutați-ne să putem și pe mai departe să le așternem pe hârtie și să le tipărim, ca apoi să ni le întipărim și în inimi, și noi, și voi, căci împreună vom ieși precum aurul din topitoare din aceste probe de foc, mai luminoși și mai curați.
Ajutați-ne să rămânem împreună o mare familie și împreună să putem trece peste această piatră de încercare. Avem nevoie de sprijinul vostru ca să putem continua. Susțineți Familia Ortodoxă!
Donează…

Echipa Familiei Ortodoxe

 

S.C. ORTODOXPRESS S.R.L.

CUI: 18717238
Cont: RO 85 INGB 0000 9999 0673 6128
Banca: ING Bank – Pantelimon
Dacă doriţi mai multe detalii sau aveţi nelămuriri, scrieţi-ne la adresa de e-mail: contact@familiaortodoxa.ro sau contactați-ne telefonic la 021.312.61.38.