Pe 11 noiembrie 2020, Curtea de Apel (Tribunal da Relação) din Lisabona a decis că testele rtPCR nu sunt suficient de relevante pentru a justifica obligativitatea izolării. Hotărârea a fost luată în cazul a patru cetățeni germani, care, în august 2020, au venit în vacanță în Insulele Azore. Aceștia, după ce au obținut rezultate negative în urma testării rtPCR la plecarea din Germania, s-au confruntat cu probleme la sosirea în Portugalia. Unul dintre ei a fost testat pozitiv, iar ceilalți trei nici nu au mai fost testați, ci, fiind considerați „cu risc mare de infecție” pe baza apropierii de persoana pozitivă, au fost și ei automat izolați și obligați să petreacă două săptămâni închiși în camerele de hotel, fără nici o expertiză și asistență medicală. Cei patru au dat în judecată autoritățile sanitare locale și, în cele din urmă, reclamația lor a găsit câștig de cauză la Curtea de Apel din Lisabona, care a conchis că izolarea justificată doar pe baza testului a fost ilegală.

Hotărârea instanței de la Lisabona (nr. 1783/20.7T8PDL.L1-21) se bazează pe studii care susțin că acuratețea testelor PCR depinde de numărul de cicluri utilizate şi de încărcătura virală a persoanei testate. Judecătoarele Margarida Ramos de Almeida și Ana Paramés au adus în discuție mai multe studii științifice de specialitate, insistând cu precădere asupra unuia apărut pe 28 septembrie 2020 în Oxford Academic la rubrica „Clinical Infectious Diseases”, sub semnătura unor cercetători prestigioși, printre care se numără și binecunoscutul medic marsilian Didier Raoult2.

Procedura testului rtPCR presupune că urmele de material genetic conţinute într-o probă sunt dublate în mod repetat în mai multe cicluri. Dacă este prezentă o singură urmă a virusului, după al doilea ciclu sunt deja două, după trei cicluri avem patru, după zece, 1.024, iar după 20 cicluri, 1.048.576 şi aşa mai departe, până când apare un semnal pozitiv. Această multiplicare permite procedurii de testare să detecteze chiar şi cantităţi infime de viruşi. Cu cât sunt utilizate mai multe cicluri, cu atât este mai mică concentraţia din proba originară şi, prin urmare, mai mică probabilitatea de infecţie. Studiul a constatat că, atunci când se realizează teste PCR cu mai mult de 35 cicluri, precizia scade la 3%, ceea ce înseamnă că rezultatele pot fi fals pozitive într-un procent de 97%! Cu alte cuvinte, testele amplifică proba de prea multe ori, detectând şi resturi virale incapabile să provoace infecţie sau să fie transmise. Această amplificare se datorează numărului prea mare de praguri de cicluri ale testului PCR (Ct, cycle-threshold, „pragul de cicluri”, nivelul la care testul de reacţie în lanţ al polimerazei, PCR, poate detecta o probă de virus COVID-19). De altfel, însuși Dr. Anthony Fauci a declarat că orice test care folosește peste 35 de cicluri este total inutilizabil3, iar, recent, Organizația Mondială a Sănătății admite că testarea PCR la rate de amplificare ridicate alterează valoarea predictivă a testelor, având drept rezultat un număr imens de rezultate fals-pozitive.

Aceasta înseamnă că la unele persoane se obţin rezultate pozitive, chiar și în cazul unor cantităţi mici de material viral, când, cel mai probabil, nu mai pot infecta pe nimeni, scrie și Dr. Annina Bergner, farmacist și redactor la Deutsche Apotheker Zeitung (DAZ – „Ziarul Farmacistului German”), în numărul din 22 octombrie 20204. „Un test PCR pozitiv indică o infecţie cu SARS-CoV-2, cu siguranţă. Dar aceşti oameni chiar sunt contagioşi?”, se întreabă ea.

Instanţa portugheză a concluzionat că, „dacă o persoană este testată pozitiv prin PCR utilizând un prag de 35 de cicluri sau mai mare (aşa cum este regula în majoritatea laboratoarelor din Europa şi Statele Unite), probabilitatea ca acea persoană să fie infectată este foarte redusă, sub 3%. Curtea de Apel a anulat astfel decizia autorităţii regionale de sănătate din Insulele Azore, care i-a pus în carantină pe cei patru turiști. Instanța a constatat, de asemenea, că pragul de cicluri utilizat pentru testele PCR care se desfăşoară în prezent în Portugalia nu este dat publicității. În plus, potrivit instanţei portugheze, dovada unei infecţii cu coronavirus nu are nici o valoare fără confirmarea ei de către un medic autorizat. „Stabilirea unei disfuncţii, a unei boli sau a unei stări maladive este o procedură de sănătate elementară, ce trebuie efectuată de către un medic şi, în fiecare domeniu specific, de către un specialist”, au susţinut avocaţii apărării.

De asemenea, instanța portugheză invită la o reevaluare a priorităților la nivelul întregii societăți, atrăgând atenția că, da, în momentul de față, toate eforturile ţării (Portugalia) sunt concentrate pe criza medicală, dar necesitatea de a proteja drepturile fundamentale ale cetățeanului, mai ales într-o situație de urgenţă, este un imperativ. Pe lângă Medicină şi Știinţă, în general, trebuie să aibă un cuvânt de spus și Justiția. Autoritățile nu ar trebui să mizeze atât pe interdicții și sancțiuni, cât mai degrabă să garanteze şi să protejeze drepturile tuturor. Astăzi, situaţia de urgenţă este provocată de coronavirus, dar „nu ştim ce va fi mâine. Iar ceea ce facem sau mai degrabă ceea nu facem astăzi pentru a menţine ancorarea în principiile de bază ale sistemului ne poate afecta viitorul”, au mai subliniat judecătorii.

Tatiana Petrache

Articol publicat in Revista Familia Ortodoxa/ Februarie 2021

Foto: Dmitri Naumov Dreamstime

1 Documentația Curții de Apel de la Lisabona:

http://www.dgsi.pt/jtrl.nsf/33182fc732316039802565fa00497eec/79d6ba338dcbe5e28025861f003e7b30

2https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciaa1491/5912603. Vezi și https://www.mlo-online.com/continuing-education/article/21206319/the-role-of-cycle-threshold-values-in-infectious-disease-diagnostics, https://link.springer.com/article/10.1007/s42399-020-00655-9, https://link.springer.com/article/10.1007/s42399-020-00655-9, https://www.nytimes.com/2020/08/29/health/coronavirus-testing.html.

3 https://www.youtube.com/watch?v=a_Vy6fgaBPE&feature=emb_title

4 https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/news/artikel/2020/10/22/ct-wert-als-mass-fuer-die-infektiositaet

FEBRUARIE 2021