În ultima vreme au existat numeroase discuții legate de propunerea legislativă a Senatului pentru înlocuirea, în trunchiul comun de studiu, a orei de religie cu cea de așa-zisă „etică”. Numeroși părinți au reacționat cu privire la aceast proiect de lege și au decis să lupte împotriva deciziei.
Un părinte hotărât să lupte pentru ca religia să nu fie eliminată din școli este și Liana Stanciu, cunoscut jurnalist și om de radio, implicată în mai multe proiecte filantropice printre care inițiativa de utilare cu aparatură medicală performantă a Spitalului de copii „Marie Curie”.
Aceasta va fi președintele asociației ”Părinți pentru Ora de Religie”, o asociație ce îşi propune să fie aproape de părinţi, apărători ai celor care sunt interesaţi de educaţia complexă, completă şi de calitate a copiilor.
Prin această asociație părinții propun și susțin necesitatea educaţiei integrale, care presupune, pe lângă latura morală, estetică, tehnologică, şi o componentă religioasă.
„Considerăm că ora de religie / de educație creștină este necesară în descoperirea și în asumarea de către copiii noștri a propriei identități, ea contribuie la formarea integrală a personalităţii lor. La vârsta întrebărilor existenţiale şi a formării spirituale a tinerilor, ea poate oferi un suport puternic pentru înțelegerea și rezolvarea problemelor și încercărilor întâlnite. Privită în conținutul său, ora de religie reprezintă o şansă și pentru sistemul de învăţământ de a-şi valorifica un sprijin esenţial în atingerea scopurilor sale generale: prin educație spirituală copiii şi tineri învață iubirea faţă de Dumnezeu şi de oameni, credinţa, speranţa, solidaritatea, recunoştinţa, sfinţenia vieţii, se pune fundația comuniunii între contemporani și între generații.
O ora de religie pe săptămână este aproape invizibilă faţă de media zilnică de trei ore în faţa televizorului sau a calculatorului/tabletei confirmată de statistici dar ea se poate constitui într-un reper profetic în sufletul acestora. Din punctul nostru de vedere scopul orei de religie este de a-i familiariza pe elevi cu elementele fundamentale ale propriei credinţe religioase, de a le oferi o introducere în studiul celorlalte mari religii ale lumii, precum şi de a-i ajuta să înţeleagă dimensiunea istorică, culturală şi morală a fenomenului religios”, se arată în comunicatul oficial redat de Averea Bisericii.ro.
Asociația va prelua și administrarea siteului oradereligie.ro unde toate informațiile legate de acest subiect vor fi actualizate. De asemenea, este important de menționat că poate deveni membru în asociație orice părinte ce dorește să susțină prezența educației spirituale în școala românească
Sursa: ActiveNews
Vreau ORA DE RELIGIE IN SCOLI.
Bravo, d-na Liana Stanciu! In vremurile acestea cand spiritul de turma e considerat instinct de supravietuire, ma bucur sa constat ca mai exista oameni curajosi care stiu sa-si sustina cu demnitate punctul de vedere. E vorba de modelarea sufletului propriilor copii, de ce pare atat de lipsit de importanta cand de fapt inseamna tot?
Respect, succes si Doamne ajuta!!
Problema nu e ora de religie in sine, aceasta ar fi binevenita. Sunt insa “profesori” de religie care propovaduiesc aproape doar pedepsirea pacatelor si sperie pur si simplu copiii cu ideea ca “trebuie sa fii cuminte ca sa nu fii pedepsit”… ???
Si din pacate asta umbreste mult celelalte idei pe care ar putea sa le invete acesti copii de la ora de religie: iubirea pentru Dumnezeu si aproape, credinta, speranta, solidaritatea, recunostinta etc
Din acest motiv am fost de acord cu copilul meu cand mi-a spus ca nu mai vrea sa mearga la ora de religie, altfel as fi incercat sa il conving sa o faca.
Asadar, ca in orice domeniu, este necesara si “curatirea padurii de uscaturi”.
Oricum, felicitari pentru demers, mi-as dori sa puteti cumva transmite ideea de mai sus si celor care raspund de orele de religie din scoli.
Va multumesc.
Da… suntem pentru educatia crestina… pentru ca de la lipsa acesteia ni se trag toate relele… lipsa de respect, invidia, mandria care trage dupa ea manifestari inumane uneori…
Bravo, excelenta initiativa! Ar fi culmea ca o majoritate covarsitoare sa se lase dusa de niste scandalagiosi care sunt suparati pe Dumnezeu pentru un motiv sau altul.
O initiativa foarte buna! Felicitari Liana Stanciu! Ma bucur ca exista o astfel de asociatie, sunt total de acord cu tot ce si-a propus si as dori sa devin membru!!
RESPECT PENTRU OAMENII CU ADEVARAT OAMENI CRESTINI! SA RAMANA ORA DE RELIGIE, ESTE ESENTIAL PENTRU MODELAREA COPIILOR!!!
Respect.Trebuie sustinuta ora de religie!
Daca e buna pentru voi sa fiti sanatosi, nu incercati sa ne-o impuneti tuturor. Eu nu fac asociatii pentru promovarea muzicii jazz in spitalele publice! Decenta si respect pentru toti. Nu sunteti voi buricul universului!
__ https://www.youtube.com/watch?v=ma43WaPsYHg __________
IATĂ CUM TREC MUSULMANII LA CREŞTINISM şi caută să înţeleagă din Noul Testament relaţia familiei sale cu DUMNEZEU , şi noi scoatem religia din şcoli !?
Istoria religiilor se poate invata in cadrul orelor de istorie. Lasati liber spiritul copiilor dvs!
Felicitari Liliana Stanciu! Sper sa aveti suficient suport din partea multor oameni care inteleg cum decurg lucrurile cu si fara DUMNEZEU! Atata rau se intampla in lumea aceasta incat nu ma mira ca au apelat la asa o miscare. Bineinteles ca atat copiii cat si tinerii au nevoie de educatie religioasa in scoli. Altfel primeste informatia de la un dascal si altfel de la un parinte. Aveti toata sustinerea mea. Daca este cazul infiintam un protest.
Este foarte bine şi de folos ca oameni cunoscuţi să apere valorile spirituale, culturale şi naţionale. Sper că această acţiune va lua amploare şi ora de religie va rămâne aşa cum este în prezent, disciplină care îi îndrumă pe elevi spre o viaţă morală.
Multumim lui Dumnezeu ca mai exista in media din tara noastra si parinti responsabili. Va multumesc si in numele meu ca parinte dar si ca dascal ce preda religia in scoala. Tot respectul dnei Liana si tuturor aparatorilor orei de religie !
Felicitari! Domnul sa va intareasca!
Doamne ajută! Bine că mai exista astfel de oameni. Susțin predarea religiei in scoli. As dori sa ma înscriu in această asociație și mi-aș dori sa pot face practic mai mult in aceasta privința. Mulțumim Liana Stanciu, Dumnezeu sa va binecuvânteze!
Doresc ca ora de religie sa faca parte din programade invatamant din scoli.
Felicitari Lianei si tuturor celor implicati in acest proiect!
Sa nu permitem globalizarii sa ne dezradacineze copiii, sa le smulga identitatea transformandu-i in niste robotei obedienti si sexualizati. Sa refuzam invitatia Uniunii Europene la PACATUL LEGALIZAT… Sa Spunem NU ideologiei ateiste ascune si poleite in cuvinte frumoase, sodomiei, pornografiei infantile, homosexualitatii, la care suntem invitati impreuna cu ai nostri copii, toate ascunse sub asa zisa TOLERANTA.
DUMNEZEU este inca in ROMANIA, sa nu-L gonim asa cum a facut-o Franta si aproape intreaga Europa. Iar asa cum spune Sfanta Scriptura si Sfanta Liturghie: „Sa stam bine, sa stam cu frica, SA LUAM AMINE”…!
Dumnezeu sa fie cu tine, Liana, si cu cei asemenea tie!
Doamne ajuta!
Ora de religie trebuie sa ramana in trunchiul comun al invatamantului. Dumnezeu sa ne binecuvinteze si sa ne ajute sa ducem mai departe credinta stramosilor nostri!
doresc ora de religie!
Doamne ajuta!
pt.o crestere armonioasa sufleteasca si trupeasca este necesara educatia cunoasterii dincolo de limitele materiei. sustin predarea religiei in scoli.
Felicitari pentru demers.
Ortodoxia este comoara noastra, margaritarul nostru cel de mult pret… Ortodoxia este lumina noastra ce ne calauzeste. De vom pierde candva aceasta comoara, aceasta lumina, risipiti vom fi pana la marginile pamantului, precum praful
Foarte frumos… credinta noastra este din mosi stramosi si nu aparuta peste noapte. Da pentru ora de religie in scoli! Doamne Ajuta
As fi de acord daca s-ar propune o ora despre istoria religiilor astfel incat copilul sa aleaga singur in ceea ce vrea sa creada, sa i se deschida ochii catre diversitatea lumii, si nu sa i se prezinte o singura cale ca fiind unica posibila. Scoala trebuie sa largeasca universul copilului, sa il invete toleranta fata de diversitatea de cultura si opinie, nu sa creeze oameni identici, care nu pot vedea mai departe de cultura lor.
Bravo Liana, te felicit pt acest demers. Sper ca toti roamanii sa se trezeasca din somnul indus de gruparile iluminate, de acesti conducatori ai lumii care nu doresc decat distrugerea a tot ce este bun si frumos pe acest pamant si doresc sa se piarda orice legatura cu Dumnezeu si de vrajmasii poparului nostru si de vrajmasii credintei noastre ortodoxe. Multumesc, Liana si Doamne ajuta!
Da,dar in laboratorul creștinismului (Sf. lăcaș,naosul biserici), nu in laboratorul de biologie!
Doamne ajuta!
MULT SUCCES DNA LIANA, SPER SA VA AJUTE DUMNEZEU SA REUSITI CEEA CE VA PROPUNETI!
Va multumim pentru initiativa si Dumnezeu sa ne ajute lupta nu va fi usoara!
E bine sa avem initiativa, sa nu uitam ca suntem un popor crestin ortodox si e normal ca ai nostrii copii sa creasca cu aceasta credinta de mici, sa o inteleaga sa o iubeasca, sa creada in ea.
Da si eu sunt de acord sa ramana ora de religie in scoli,este bine venita.
E foarte binevenita initiativa acestor oameni responsabili ptr.buna-crestere si educatie morala (nu numai cognitiva) a copiilor tarii noastre! Fara educatie religioasa nu putem avea respect (in toate felurile) de la copiii nostri! Succes,Liana si echipei dvs.! Sustinem si subscriem…
VREAU RELIGIE IN SCOLI
RESPECT Liana Stanciu!
DOAMNE AJUTA
Limba Romana si Religia Ortodoxa sunt mosteniri si trasaturi ale identitatii noastre ca romani, pentru care martiri nenumarati au platit pretul vietilor lor, ca noi sa nu ne pierdem identitatea. Daca facem religia optionala, atunci de ce nu facem si limba romana!!!
VREAU RELIGIA ORTODOXA IN SCOLI !!!
Personal cred ca religia trebuie Învățată acasă de la părinți si bunici, fără a implica școala in vreun fel, așa cum si noi am învățat-o de la ai noștri . Copii in fata dascălului lor trebuie sa fie egali fără a se face diferențierea in funcție de ednia religioasă a familiei din care provin. Copii trebuie sa fie prieteni între ei, nu le inoculați idei de genul ” nu m-a joc cu asta ca e musulman” sau ” nu are nici un Dumnezeu ” sau “e catolic”. Pana la urma, religia nu este o materie care sa-i fie băgata unui copil pe gât ci un crezamant către care orientare decide fiecare individ in parte, independent de voința celorlalți, pentru care trebuie sa opteze Neconditionat Este in contradicție cu regulile constituționale sa obligi un ateu sa fie prezent la orele de religie. Intrebarea mea este: or sa fie profesori pentru fiecare apartenența ?
De ce nu isi iau acesti parinti zelosi copii de mina sa ii duca la biserica, sa ii indrume spre un bun duhovnic, de ce nu le citesc seara din Bilblie, daca tot sint atit de convinsi ca numai asa se pot invata virtutile adevarate?
Credinta e o chestie personala, ceea ce se face in scoli, este doar indoctrinare.
Citi dintre acesti parinti au studiat religia in scoala? Si totusi au ajuns sa creada, ca persoane mature, ca e utila si importanta. Se va intimpla la fel si cu copii lor, daca ei insisi isi vor asuma educatia religioasa a propriilor copii.
Subscriu lui Paul Petre. Vrem religie in scoli!
Poate multor parinti le e indiferent daca al lor copil face sau nu religia la scoala…dar eu nu ii inteleg deloc pe cei care vor cu orice pret sa o scoata din programa scolara…poate cred k nu le ajuta copiilor la nimic(parerea lor),dar sa crezi ca religia le poate dauna???ce se invata de rau la religie??VREM RELIGIA IN SCOLI!
Vreau religia in scoala. Multumim Liana Stanciu. Felicitari si respect!
În afară de ora de religie copilul nu mai aude la nici o alta materie despre diferența dintre bine și rău dintre ce e bine sa facem și ce nu. Cu ce s-o înlocuim? Cu sexologie nu ca oricum vede și învață de peste tot. Cu morala sau etica civica iar nu are rost ca la ora 5 învață de pe toate posturile tv toate “valorile” actuale ale societaii. Și încă ceva : din propria mea experienta știu ca ideea de Dumnezeu nu deranjează nici un om, chiar dacă el este ateu. Numai celui rău îi creadă repulsie ideea de Dumnezeu. Când copiii voștri vor ajunge sa va bata sau sa se drogheze sau mai rău la închisoare va veți întreba oare dacă le-ati acordat suficienta libertate? Copilul nu știe ce sa facă dacă nu e îndrumat corect. Și dacă ora de religie dispare oare copilul va învăța mai multe despre bine? Eu nu cred. De câte ore ați profitat de timpul liber al copilului sa vedeți câte întrebări despre Dumnezeu are? Și dacă obține măcar un minim de informații de la ora de religie ce e așa de distructiv la adresa educației sale. Bine ca este în schimb foarte apreciata ora de sexologie de parcă îi convine vreunui părinte sa știe ca îi vine acasă copilul doxa de sex. Creștem caractere totuși nu împerechem animale. Violenta, sex și droguri la tv la școală pe strada. Binele unde mai este?
Ora de religie nu ar trebui sa dispara din scoli sub nici o forma, din contra, ar trebui sa fie pus mai mult accent pe aceasta disciplina si parintii au aici un impact foarte mare, ei ar trebui sa isi incurajeze copiii sa ia parte in mod activ la aceasta disciplina. Asa nu vor mai fi in aceasta lume atatea rautati si egoism, iar copiii vor fi si mai ascultatori.
vreau ora de religie in scoli!
Cu mare bucurie! Salut aceasta initiativa.
Ma bucur ca exista persoane ca doamna Liana Stanciu! Sustin initiativa domniei ei si ma alatur si eu acestei asociatii. Voi deveni mamica luna viitoare si vreau ca bebelusul meu sa aiba posibilitatea de a invata religie la scoala!
Multumesc doamnei Liana Stanciu in initiativa de pastrare a orei de religie in invatamantul preuniversitar.FELICITARI TUTUROR CELOR CARE INTELEG POTENTIALUL FORMATIV AL OREI DE RELIGIE IN SCOLI SI SE ALATURA ACESTUI DEMERS!!!
Felicitari pentru initiativa. Sper sa reuseasca sa influenteze persoane importante. Dar numai cu ajutorul lui Dumnezeu vom reusi, e greu, dusmanii orei sunt periculosi si trebuie sa avem grija cum ne alegem armele de lupta: iubirea si credinta sunt cele mai importante arme, zic eu, si mai ales lipsesc celor care ataca ora de religie. Eu zic sa-i intrebati pe copii ce vor si veti primi un raspuns la care nu va asteptati unii. Succes mult. Si eu sunt mama si mi-e groaza sa ma gandesc ca fiul meu va trai intr-o societate fara norme, reguli, pe care degeaba le impun eu acasa, daca la scoala vede contrariul. Doamne ajuta sa reusim si sa punem capat acestor atacuri!
Felicitari Liana Stanciu! Ora de religie trebuie sa ramana in scoala! Sunt de acord sa luptam impreuna pt ea!
sustin ideea unei astfel de asociatii. exista si o petitie on line??
Felicitări.Este o iniţiativă bună.Sper ca tot mai mulţi părinţi să susţină ideea.Nu trebuie să lăsăm pe alţii să dicteze pentru copiii noştri.
Astept lansarea unei liste de înscriere sau a unei petiţii.Vreau să devin membru al asociaţiei.Am obligaţia morală faţă de copilul meu să susţin ora de religie.
Totodată vă rog să publicaţi mai multe informaţii:adresă,telefon etc.
In calitate de mama a 2 copii minunati sustin si eu demersul dumneavoastra. Astept alte informatii legate de acest subiect.
Cu drag Ioana
Cred ca exista dorinta legitima a multora dintre noi de a prefera mai putina coruptie in societate. Ora de religie in scoli contribuie intr-o masura importanta la o educatie in respectarea unor principii de baza. Combaterea coruptiei nu se poate face numai prin procurorii DNA!
Credeti ca o ora pe saptamana, la scoala, ora care de multe ori nu se face, pentru ca profesorul este la biserica, ii face pe copii buni crestini. Credeti ca se poate evalua credinta unui om/copil prin note sau calificative? Credinta este in sufletul fiecaruia si fiecare lasa sa se vada atat cat crede de cuviinta.Un om arata cat de bun crestin este prin ceea ce face si nu prin cat de multe rugaciuni a memorat. Citesc mai sus ca prin ora de religie la scoala se poate stopa coruptia. Le comunic parintilor ca societatea romaneasca va deveni mai putin corupta atunci cand ei nu ii vor mai invata pe copii, inca de la gradinita, ca trebuie sa-i duca “atentii” doamnei. Este bine sa se faca educatie religioasa, dar cred ca asta se face mai intai in familie, apoi la biserica.
Multumiri din partea tuturor profesorilor de religie din Braila, stimata doamna Liana Stanciu, pentru aceasta initiativa! Sa va binecuvinteze Dumnezeu intreaga familie pentru ca aparati ora de religie, care este hrana sufletelor copiilor nostri.
DA, VREAU RELIGIE IN SCOALA PENTRU COPILUL MEU SI CEILALTI MAJORITAR CRESTINI.Mai OAMENI BUNI, judecati cu mintea si sufletul vostru odata si pentru totdeauna , aspecte negative nu zic ca nu sunt la orele de religie, la profesori, la programa scolara la…..,insa nu numai la religie intalnim acest lucru ci si la alte discipline, intelegeti odata ca si muzica , desenul, tehnologia, civica, etc. lasa de dorit, intrebati-l pe prof. Emil Moise la Colegiul Dr.C. ANGELESCU BUZAU cati elevi au dat bacalaureatul din filozofie, DISCIPLINA PE CARE ACESTA O PREDA si cati au luat bacalaureatul? ACESTI ELEVI AI COLEGIULUI trebuie educati si formati profesional.Este INADMISIBIL cum un PROFESOR, UN OM DIN TAGMA PROFESORILOR CUM este EMIL MOISE SA JIGNEASCA PROFESORII DE RELIGIE SI DE CE NU ALTI PROFESORI DE ALTE DISCIPLINE, CUM I SE PERMITE plus de asta PROFESORUL DE RELIGIE SI-A DOBANDIT DREPTUL DE A FI PROFESOR DE RELIGIE printr-un examen de titularizare , deci sa punem amprenta pe lucrurile ce conteaza pe educatia stiintifica dar si pe cea morala pe care copiii nostri o primesc de la SCOALA.
FELICITARI, LIANA STANCIU! SUNT SI EU PARINTE DECI VOM LUPTA IMPREUNA CA ELEVII SI COPIII NOSTRI SA FIE EDUCATI MORAL.,,Despre sensul si importanta educatiei religioase, vorbeste si filosoful culturii si esteticianul Tudor Vianu care, scriind despre interactiunea valorilor preciza ca, daca toate celelalte domenii au o valoare integrativa, religia se constituie ca o valoare ce da sens integrator celorlalte directii ale cunoasterii,,(http://www.crestinortodox.ro/religie/educatia-religioasa-139643.html)
Semnati, va rog, aceasta petitie, are deja 26.000 semnaturi. Poate, si prin aceasta vom reusi sa aparam ora de religie.
hhttp://www.petitieonline.com/votati_pentru_mentinerea_religiei_in_scoli.petitieonline.com/signatures/votati_pentru_mentinerea_religiei_in_scoli/
Felicitari Liana! Haideti sa avem cu totii grija de viitorul copiilor nostri! Ora de religie hraneste sufletul copiilor si il innobileaza! Nu putem trai fara Dumnezeu! Nu-L alungati din sufletul generatiilor viitoare! Au atata nevoie de El!!
Multumim din suflet, sustinem aceasta initiativa! Respect si admiratie, stimata doamna, FELICITARI!
Sunt mama unui elev din clasa a XII-a, diriginte fiind un domn profesor de religie, caruia tin sa-i multumesc pentru grija sufletesca, dragostea si prietenia pe care le-a purtat-o, atat fiului meu, cat si colegilor lui in anii de liceu.
Religia crestina ortodoxa este o religie reprezentativa pentru poporul roman. Pentru ea s-au batut Stefan cel Mare, Mircea cel Batran si Mihai Viteazul. Si au invins, nu singuri, ci cu ajutorul lui Dumnezeu. Copilul trebuie sa stie ca Hristos S-a rastignit pentru noi pentru a ne mantui si chiar pentru a ne face sfinti. Ce face tanarul de azi cand va da de greu daca nu stie sa se roage? Cum va arata societatea noastra, daca toti vor fi dispusi sa calce peste cadavre pentru avantaje proprii?
Semanam sminteală desconsiderand ora de religie, dar ne vom izbi de pedeapsa divina. Ne paste o degradare umana fara precedent si raspundem toti cei care am putea-o stopa. Ce fel de oameni vor fi cei care nu stiu ce e smerenia, milostenia, rugaciunea, iubirea dezinteresata a aproapelui, iubirea lui Dumnezeu si frica de El? Dumnezeu ne poate ajuta mult sa ne autoeducam si sa-i educam si pe tineri, dar tocmai pe El ne-a casunat acum… Vom culege ceea ce semanam. Religia ortodoxa este in ficare an intarita prin minuni: intoarcerea Iordanului, lumina sfanta de Sfintele Pasti si norul de la Schimarea la Fata. Cum sa fii roman si sa nu stii astea? Macar ca dovada de cultura.
Apoi, numai director director de scoala sa nu fii in acest semestru! Termenul de 6 martie e prea scurt pentru a se intreprinde ceva incepand cu acest an scolar.
Sa faca cereri cei care nu vor sa studieze religia.
Este foarte important sa luam atitudine. Nu le pasa de copii noștri.
Vai de parintii care nu-si conduc de mici copii pe calea lui Dumnezeu.Ce poate sa fie rau in a ivata un copil o rugaciune.
Nu înţeleg ce ar vrea unii comentatori să se predea la orele de religie, dacă nu învăţătura bisericii. Şi ce rost ar avea o oră de religie, dacă nu s-ar face catehizare. Copiii trebuie catehizaţi de mici. Aşa vor ajunge buni creştini.
Ora de religie nu este nici îndoctrinare și nici intimidare cu frica de Dumnezeu. La ora de religie copiii învață despre valori ale creștinismului care sunt universal valabile, precum: iubirea, iertarea, milostenia, toleranța etc. Este singura ora din programa scolara în care elevii invață depre principiile morale. Copiii și tinerii sunt înconjurați de multe tentatii si au ajuns derutati de tot. Daca se va scoate ora de religie , va disparea din sufletul lor orice urmă de sperantă în mai bine și va dispărea, de asemeneni. și moralitatea din societatea românească. SUSTIN ORA DE RELIGIE pentru ca fiice mele sa trăiască într-o lume mai bună, nu lipsită de tot de credința în Dumnezeu.
Felicitări doamnei Liana Stanciu pentru inițiativă!
Buna ziua
Nu sunt de acord cu initiativa dvs deoarece se opune libertatii religioase. Credinta nu se mosteneste ci se dobandeste prin ascultarea cuvantului. Fiecare copil ajuns la varsta maturitatii trebuie sa aiba libertatea de a si alege biserica potrivita. Catehizarea trebuie facuta pe langa biserica nu la scoala. Nepoata mea este singura catolica din clasa si trebuie sa suporte permanent atacurile profesoarei de religie si a colegilor ei.
Nu mai suntem in evul meu pe toti crestinii ne uneste credinta in Isus Cristos si nu biserica majoritara.
Doamnă, atacurile doamnei profesoare nu reflectă deloc nici credinţa creştină, şi nici un minim discernământ şi o anumită dragoste pe care trebuie să o avem către aproapele. Aceasta, dacă nu cumva actele şi cuvintele ei nu sunt interpretate tendenţios.
Oricum, însă, educaţia religioasă este esenţială pentru dezvoltarea sufeltească şi mentală a copilului. Asta o spun chiar sdudiile realizate până acum. Dar şi dacă nu am ţine cont de ele, este de bun simţ faptul că este foarte important ca, din primii ani, copiii să fie altoiţi pe viţa-Hristos.
Nu inteleg acest demers. Religia NU a fost eliminata din programa scolara, ci doar a fost confirmat statutul ei de disciplina facultativa, statut pe care il avea de altfel si anterior pronuntarii Deciziei Curtii Constitutionale. Practic, aspectul transat, in mod corect, de Curtea Constitutionala vizeaza modalitatea de inscriere a copiilor la studiul acestei discipline, repet – facultative. Nimeni nu este impiedicat sa studieze aceasta disciplina daca doreste si face o simpla cerere in acest sens.
Incerc sa imi dau seama ce anume va nemultumeste de ati decis sa infiintati o Asociatie care pare a avea ca obiectiv convingerea cat mai multor parinti sa isi inscrie copiii la aceste ore, deci lobby pentru prezenta sutanelor in scoli.
Am citit si auzit comentarii dintre cele mai variate in jurul acestui subiect. Cele mai interesante vizau un atentat la identitatea poporului roman, un atac la moralitate s.a. asemenea. Spunea o distinsa doamna mai sus ca ..vrea religie pt copilul ei si pentru ceilalti copii crestini..Ii reamintesc doamnei ca puterea de decizie a dumneaei se opreste la copilul ei si nu se poate extinde asupra copilului meu, de ex.
Ceea ce urmariti dvs este laudabil pt unii, dar inutil, pentru ca, in esenta, fiecare DECIDE PENTRU EL INSUSI.
Deci, stimabililor, scolile publice din Romania au obligatia de a oferi posibilitatea studiului religiei…astfel aveti dreptul constitutional de a opta pt inscrierea copiilor dvs la aceasta disciplina. ATUNCI CARE E NEMULTUMIREA? Faptul ca CEL CARE NU DORESTE NU POATE FI OBLIGAT? ASTA VA INTRIGA?
SIMONA- scuze pentru aceasta exprimare la pers a doua sg
Intriga este aceea ca majoritatea trebuie sa se supuna minoritatii, intr-un stat ce se pretinde a fi democratic intotdeauna minoritatea se supune majoritatii.
Acestea spuse doar intr-o prima etapa, dupa care pot decurge multe altele atat din punct de vedere legal cat si din punct de vedere educational.
Spunem DA orei de religie in scoli, foarte importanta in cresterea si educarea eleviilor.
Cine NU vrea ora de religie sa faca o cere pe raspunderea lor si nu cum este acum, RUSINE.
Sintem o tara crestina ortodoxa, CREDINTA IN DUMNEZEU, asta ne-a tinut in viata si nu am devenit pasalic Turcesc,batrani nostri si-au dat viata pentru ca noi sa fim liberi si crestini ORTODOSI [vezi Fam. Brancoveanu,Stefan cel Mare,Mihai Viteazul, etc,etc.}
diriginta copilului meu face presiuni asupra copilului meu pentru ca eu sa semnez o cerere pe care EU ar trebui sa o initiez .Daca am botezat acest copil NU insemamna ca a devenit mebru Partidului Ortodox Roman.
Religia, o componentă sine qua non a culturii
Ce s-ar alege din istorie, artă sau civilizație, până la viața însăși, dacă am scoate religia ?
Cum vă imaginați Grecia fără mitologie, Roma fără Impăratul Constantin – biruitorul prin cruce,
Crucea fără Iisus Hristos ? Renașterea fără Biblie, pe Ștefan cel Mare și Sfînt fără Voroneț ?
De ce credeti că s-au scris în toate limbile, Biblii pentru copii, cu text ales sau simple imagini ?
De ce să nu afle povești nemuritoare, chintesență de morală, sursa de inspirație a literaturii
universale ? De ce nu ne putem, de la înălțimea înțelepciunii noastre, adapta discursul
pentru ca să facem intuitivă și atractivă, utilă copiilor, marea lecție a religiei, ca pe un
fundament de cultură ? De ce să riscăm să pierdem tot ce am adunat în loc să răsădim ?
M-am născut, am crescut, am studiat în comunism dar de educație s-au ocupat părinții mei, în buna tradiție a școlii noastre dintre războaie, cu religia inclusă în curricula școlară ca și istoria reală.
Din comunism nu regret decît că școala se făcea serios, nu corect, dar bine și așa, ne-a „formatat„.
In școală se clădește cultura generală a unui copil, deci toate obiectele erau obligatorii fiindcă doar atunci ai timpul întreg la dispozție și mintea deschisă pentru acumulări cantitative diverse, multiple, dacă ar fi fost și calitative pe măsură era un bun cîștigat. De aceea programa și competența dascălilor sunt esențiale. Aici trebuie acționat cu maximă urgență, cît mai există specialiști autentici.
In școală se învață diferența între valoare și kitsch, se notează performanța, se apreciază munca, se cultivă spiritul sub toate aspectele, se dezvoltă aptitudinile umane și reflexele condiționate care ne fac să alegem bine în viață, de la autoevaluare pînă la vot, ca să judecăm cu capul nostru, să aflăm ce e onoarea, loialitatea, patriotismul și civismul, istoria neamului și importanța limbii materne, comparația între cultura tradițională și cea universală. Doar în școală putem să ne exersăm, să gîndim pe baza unor date corect și riguros asimilate, putem să le experimentăm în laborator, să le combinăm controlat
pe care apoi suntem liberi, în viață să le folosim așa cum ele ne ajută mai bine să ne exprimăm, cu mijloacele noastre, fiecare după capacitatea și pe măsura evoluției pe care ne-am propus-o.
Am plîns ca un copil de fericire în 1989, în plină maturitate, fiindcă era Decembrie și puteam pentru prima oară în viața mea să cînt tare și să aud la radio colinde, nu așa cum o făceam, în șoaptă, în jurul bradului cînd tata, care făcuse religia la școală, ne citea din manualele lui vechi, ne arăta ce se ascunde în parabolele lui Iisus și ne tălmăcea cuvintele colindelor, ne spunea de ce Crăciun și nu Gerilă și ne încredința că cel căruia i se spune așa e doar un actor, ca să ne acorde timpul de a înțelege, ca să nu ne răpească dreptul la liber arbitru. Fiecare dintre noi e îndreptățit la adevărul lui iar libertatea de a-ți alege drumul e de natură divină și nu poate fi ingrădită de nimeni. Nici comunismul, nici teroarea, nici săracia și nici îndoctrinarea nu au îndepărtat românul de religie. Un singur lucru e periculos. Ignoranța. Nu vă condamnați siguri copiii la neștiință. Să optezi e cel mai greu, fiindcă asta presupune să cunoști la fel de bine ambele opțiuni. De ce să o condiționăm pe una dintre ele ? In anul 1989 am trăit un miracol, cel al posibilității de a alege. Ce a urmat e dovada că nu am știut ce. Acum suntem liberi să ne informăm înainte de a greși din nou. Religia. Este oare acesta primul și singurul subiect al unei rigori imediate, imperios necesare? Ce va urma după ce din comoditate, ignoranță, incapacitate de a alege, nepăsarea, minciuna și incultura pe care le-ați cocoloșit un sfert de secol își vor spune cuvîntul ? Imi vine în minte balada lui Mircea Vintilă pe versurile lui Adrian Păunescu:
”Din prea mult entuziasm, Să nu spargeți Voronețul” care se cînta sub Ceausescu. In numele eticii, azi ne plasăm mai jos. Veți trage concluzia că ati făcut un act de dreptate, o reparație ? Nimic mai fals.
Veți fi contribuit la sporirea unei ignoranțe culturale și așa copleșitoare. Veți fi văduvit copiii voștri de a se salva din penibilul oprobiului public în cele mai banale circumstanțe. Veti da dreptate celor care cred că ”fericiți cei săraci cu duhul” sunt proștii și ”lăsați copiii să vină la mine” se referă la vîrsta copilăriei. Veți fi responsabili pentru șansa ratată de copii de a alege, de viitorul jumătăților de măsură.
Am fost nevoită să iau apararea unui grup întreg, în mod tacit, comunicînd din priviri cu ghidul nostru evreu, dar născut în Romania care ne însoțea într-o excursie în Israel, atunci cînd întrebările erau de genul: nu-i așa că Iisus era ortodox ? ..dar dacă sunteți român înseamnă că sunteți creștin, nu-i așa ? Era una dintre acele excursii neînsoțite de un preot. Am încercat să completez, pe măsura priceperii mele, informațiile ghidului care se limitau la Vechiul Testament. Citisem și nu numai Noul Testament. Nu era suficient. Atunci am resimțit acut lipsa adevăratei culturi religioase, lipsa unui ” părinte” în înțelesul de garant al unui bun parcurs. Eram debusolată, ca un copil. Una peste alta grupul nostru a fost mulțumit de deplasare. Cîteva doamne nu uitau zilnic să spună rugăciuni, cei mai mulți au cumpărat toate obiectele religioase vîndute de-a lungul drumului și nimeni nu s-a cutremurat și nici n-a înțeles în ce impas cultural ne aflam. Seninatatea se citea pe frunțile lor. Copiii acestor părinți ce discernămînt vor avea, ce destin credeți că-i așteaptă? Ce vor alege ? Ce vor deveni ei, dar noi ?
Făt-Frumos – Adrian Păunescu – Fragment
Oameni, oameni, frații mei,
Disperații, fericiții
V-ați spălat de superstiții
De demoni și dumnezei.
Insă nu-i destul folos
Dacă peste tot ce este
V-ați spălat și de poveste
L-ați pierdut pe Făt-Frumos
……………
Feriți epoca modernă
De rigizi și scofîlciți.
………………
Din prea mult entuziasm
Să nu spargeți Voronețul,
Dați-i voi mai mare prețul,
Oameni, mai rîvniți la basm !
Voi care aveți copii
Nu-i lăsați sub gînd satanic
Să respire sterp, mecanic
Ca și cînd nici nu ar fii.
Doborîți himera jos,
Oameni reveniți în lume
Pe umana nostră culme,
Regăsiți pe Făt-Frumos.
Făt-Frumos și toți ai lui
Fiindcă unde nu-i poveste
Lume nu-i și om nu este
Și de fapt nimica nu-i.
VREAU ORA DE RELIGIE , ÎN CULTUL CREŞTIN ORTODOX , NUMAI AŞA PUTEM SĂ NE PĂSTRĂM IDENTITATEA , DEMNITATEA , AUTENTICITATEA LIBERTATEA … !!!
Vreau ora de religie in scoala!
SUNT UN PARINTE DIN BISERICA EVANGHELICA ROMANA COPILUL FACE ORA DE RELIGIE IN CADRUL SCOLI CU PROFESORUL DE RELIGIE ORTODOX SUNT MULTUMIT SI AM O RELATIE BUNA CU DANSUL.: O SOCIETATE FARA CARACTER ,CULTURA SI ORIGINE ESTE O SOCIETATE CARE RESPINGE RELIGIA :DOMNUL SA LUMUNEZE MAI DEPARTE POPORUL ROMAN CU TEAMA SI RESPET PENTRU CREATOR MARANATA