Propunere de manual pentru Clasa Pregătitoare și Clasa I     

Prin apariția acestui manual bogat ilustrat, propunem un instrument educaţional alternativ, animat de încrederea în valorile autentice, o abordare spirituală, creaționistă, în explorarea lumii, integrată blând într-un context ludic. Din experiența de părinte și educator, am observat ușurința cu care copilul își apropie și asimilează conceptele în măsura în care acestea îi apar drept fenomene familiare, atunci când poate înțelege un Creator drept cauză a întregii existenţe.

Implicați în proiect au fost, de-a lungul anilor, în jur de o mie de copii și o echipă de treizeci de specialiști în diverse domenii, care au contribuit la abordarea integrată a secțiunilor artistice. În alcătuirea manualului s-au avut în vedere şi conținuturile și activitățile de învățare propuse de Ministerul Educației Naționale pentru primii doi ani de studiu.

Talentul, sensibilitatea, empatia, unicitatea expresiei lăuntrice, ineditul exteriorizării, originalitatea în redarea formală, nevoia de a nota achizițiile din plan cognitiv, impregnându-le pe diverse suporturi în viața de zi cu zi, ușurința de a deprinde un meșteșug, îndemânarea, respectul față de tradiție – toate sunt etape de însușire ale aceleiași ocupații esențial umane: cea de a desăvârși materia, investind în gestul artistic gândire și afecțiune. Aceasta pentru că cele trei valori umane fundamentale – binele, adevărul și frumosul – rămân mereu împletite, copilul nedespărțindu-se de ele pe oricare palier al realului s-ar mişca.

 

Maria Cosmina Dragomir

Contact: olimpiada_copiilor@yahoo.com