O poveste despre dragostea care învinge moartea
Cancer. Cinci copii. Sindrom Down. O mare infinită de dragoste… În câteva cuvinte, chipul unei femei, Mioara Grigore, pe care am iubit-o de cum am cunoscut-o. Vă lăsăm, fără altă introducere, să o cunoaşteţi şi dumneavoastră…
– Doamnă Mioara, sunteţi unul dintre câştigătorii concursului de eseuri al revistei noastre. În urmă cu aproape doi ani, la tema „Eroi şi supereroi”, am primit o scrisoare care ne-a impresionat mult, în care ne povesteaţi despre dragostea dintre dumneavoastră şi soţul dumneavoastră. Cum a fost începutul?
– Şi eu, şi soţul, am avut o copilărie „prelungită abuziv”, adică am stat pe lângă mame până la 33 de ani. Abia terminasem Teologia şi am fost repartizată ca profesor de liceu. În prima zi de şcoală, pe 15 septembrie, eram cu braţele pline de flori – primisem de la liceeni buchete peste buchete, aşa cum nu primisem în viaţa mea! – şi, cum purtam o rochie lungă, m-am împiedicat pe nişte scări şi am căzut peste o persoană. Persoana aceea s-a nimerit a fi profesorul de tehnologie, cel care, mai târziu, avea să devină soţul meu.
Am simţit o mare ruşine, pentru că dădusem impresia de împiedicată. Prima întrebare pe care i-am pus-o atunci, cu inima ieşindu-mi din piept, a fost: „V-aţi rănit, domnule profesor?”… M-a privit şi a zis: „Nu, dar mă bucur că ne-am întâlnit aşa”. După aceea, a doua zi, el a venit cu propunerea să jucăm şah, pentru că se făcea un concurs pe liceu. M-a bătut, m-am enervat, am învăţat să joc mai bine, l-am bătut – şi, tot bătându-ne la şah, am ajuns să ne cunoaştem mai bine. Eu nu credeam că mă pot implica emoţional, nici nu mă gândeam la căsătorie, căci aveam o vârstă, mama era bolnavă, pe tata trebuia să-l îngrijesc şi credeam că asta e viaţa mea, să stau lângă ai mei. Dar soţul a luptat foarte mult pentru mine.
O perioadă totul a fost detaşat, până când am vrut să merg la Iaşi, la praznicul Sfintei Parascheva, şi am întrebat în cancelarie dacă mai vrea cineva să vină cu mine. Mi-a răspuns că vine el – deşi pe atunci era ateu convins şi nici nu voia să audă de Biserică. Şi aşa am mers împreună la Sfânta Parascheva. Stând la rând atâtea ore, mie mi-a venit rău, iar el m-a scos pe braţe… Şi iar ne-am aşezat la rând, şi iarăşi mi-a venit rău, şi iarăşi m-a scos pe braţe… M-a impresionat răbdarea lui, mai ales că nu fusese până atunci în nici un pelerinaj. După acest drum la Cuvioasa, mi-a zis: „Vreau să fii soţia mea – şi, în plus, să fii gravidă permanent, pentru că eu îmi doresc mulţi opii!”. Şi eu atunci m-am dus la părintele duhovnic şi i-am spus: „Părinte, cred că nu e sănătos la cap, am un coleg la liceu care zice că mă vrea de soţie şi că o să fiu gravidă permanent… Şi eu nu vreau!”. Părintele duhovnic l-a chemat pe soţul meu, iar el pentru prima dată s-a spovedit şi s-a împărtăşit, şi apoi am început în doi viaţa aceasta duhovnicească, uşor, uşor, până când ne-am căsătorit de ziua Sfântului Maxim Mărturisitorul, pe 21 ianuarie. Şi, într-adevăr, s-a ţinut de cuvânt.
În fiecare an eram gravidă – la 35 de ani, la 36, la 37, la 38, la 40 şi la 42, iar doctorii erau îngroziţi că nu mă mai opream. Dar, privind acum în urmă, totul a fost sub imperiul unor minuni, pentru că au fost naşteri destul de grele, naşteri cu probleme, şi au ieşit copilaşii sănătoşi – cu excepţia lui Nectarie, care are sindrom Down. Însă datorită lui Nectarie am început şi noi să învăţăm ce e cu adevărat iubirea, pentru că el ne-a învăţat răbdarea, blândeţea şi ce înseamnă cu adevărat dragostea. Are o putere de a iubi şi o putere a inocenţei pe care nu credeam să o-ntâlnim vreodată…
– Dumneavoastră când L-aţi cunoscut pe Dumnezeu?
– Din păcate, nici eu nu L-am cunoscut pe Dumnezeu prea devreme… Prin intermediul fratelui meu, în jurul vârstei de 30 de ani – îmi trecuse viaţa prin facultăţi – am fost la Părintele Arsenie Papacioc. Şi ţin minte că prima întrebare pe care mi-a pus-o Părintele a fost: „Dacă ţi se întâmpla un accident până la vârsta asta, ce făceai?”… N-am ştiu ce să-i răspund.
Când am ieşit de la acea primă spovedanie, ţin minte că ploua mărunt, era o zi superbă de vară, şi ploaia aceea rece şi binefăcătoare, şi spovedania la Părintele Arsenie m-au făcut să simt că m-am născut pentru a doua oară, mi-au dat viaţă…
„Tu n-o să mori de cancer, o să mori de proastă…”
După ce soţul meu m-a cerut în căsătorie, eu i-am răspuns: „Nu pot să mă mărit cu tine atâta timp cât tu nu cunoşti minunea tainei Ortodoxiei”… Şi el a avut atâta răbdare: „Ajută-mă să o cunosc”. Şi atunci părintele nostru duhovnic l-a trimis la Părintele Adrian Făgeţeanu.
M-am dus şi eu împreună cu el, dar aşa, cu o mândrie extraordinară – fiind şi profesoară de religie – şi am zis: „Părinte, eu nu pot să iau un inginer, care nici nu-L cunoaşte pe Dumnezeu!”. Şi Părintele Adrian m-a privit şi mi-a zis: „Fetiţo, ce-ai tu cu acest băiat minunat? De ce eşti atât de mândră? Hai să-ţi fac rugăciuni, ca să aveţi cinci copii împreună!”. Şi eu am rămas aşa… tare imită, nu ştiam ce vede la el de-l place aşa de tare… L-a îmbrăţişat şi mi-a zis: „Tu iei băiatul acesta, că o să fii fericită cu el”. Şi eu tot mă îndoiam. Pe urmă am ajuns la părintele meu duhovnic, care l-a primit şi pe el şi a fost minunat.
– Înainte de a da la Teologie, aţi fost actriţă… Cum a fost trecerea de la actorie la Teologie?
– Despre perioada actoriei nu prea vreau să vorbesc, pentru că îmi dau seama că au fost nişte ani pierduţi, că tragedie era mai mult sau mai puţin viaţa mea – nu trebuia neapărat să o joc, o trăiam deja. Aveam tatăl cu ciroză şi sufeream cumplit, luptam să trăiască. Am apucat să joc un singur rol, apoi am dat la Teologie mai mult în urma unui pariu cu fratele meu, care a zis că nu sunt în stare să învăţ – şi aşa m-am motivat, că am luat a doua, şi am avut şi bursă patru ani de zile.
Mă bazam pe o memorie cât de cât puternică şi am luat fără să trăiesc cu adevărat în spiritul teologic. La Teologie am învăţat să privesc oamenii cu dragoste. Am avut profesori care m-au influenţat enorm. Din anul I până în anul IV am avut motive destul de întemeiate să merg la fiecare Liturghie. Am cunoscut oameni minunaţi. Şi eu m-am gândit, la un moment dat: „Uite, am 33 de ani şi nu m-am căsătorit, înseamnă că o să fiu măicuţă!”. Vreo doi ani de zile am trăit în gând cu Sfântul Antonie cel Mare – în sensul că mă gândeam că nici un bărbat nu va ajunge nici pe sfert la sfinţenia lui, şi îi comparam pe alţi bărbaţi cu el şi nu mai găseam nici o motivaţie de a mă căsători. Aşa că mi-am zis că trebuie să fiu măicuţă. Iar duhovnicul mi-a zis ca întâi să-mi îngrijesc mama, pentru că tatăl murise deja.
Mama, după spusele doctorilor, trebuia să moară de vreo treizeci de ani – dar nu s-a ţinut de cuvânt, că trăieşte şi acum, slavă Domnului! O mamă foarte luptătoare, genul acela de ţărancă arhaică, aşa cum erau ţăranii noştri pe vremuri. Într-o zi, mi-a dat o replică ce m-a năucit. Eu îi spuneam: „Mamă, o să mor de cancer, te rog din suflet să-mi faci pomenire la patruzeci de zile, că n-are cine. Soţul va fi distrus, copiii sunt prea mici”… Şi mama m-a privit, mi-a pus mâna pe umăr şi a zis: „Tu n-o să mori de cancer, o să mori de proastă”. Atunci mi-am dat seama că avea dreptate. Şi a continuat: „Pune mâna şi luptă, şi fii consecventă!”. Că ăsta e marele meu păcat, nu sunt consecventă în mai nimic. Sper să învăţ şi eu să fiu consecventă, măcar pe ultima sută de metri…
– Credeţi că boala a accentuat dragostea dintre dumneavoastră şi soţ?
– Indiscutabil. Aşa i-am cunoscut imensa răbdare şi puterea de dăruire. Pentru că am văzut la Fundeni şi femei care plângeau din cauză că bărbaţii le părăsiseră. Poate că nici ei nu erau foarte vinovaţi, în sensul că nu erau maturizaţi, nu puteau să ducă acea cruce cu o soţie care, mai devreme sau mai târziu, putea să moară. Dar erau femei părăsite, iar eu nu puteam să înţeleg – dacă odată a fost iubirea, unde putea să dispară dintr-o dată acea iubire, atunci când omul avea mai mult ca oricând nevoie de ajutor?… Aşa l-am cunoscut pe soţul meu sub o faţetă care m-a copleşit.
M-au copleşit răbdarea lui şi puterea lui de a crede în vindecare, în faptul că trebuie să mai trăiesc pentru copilaşi. M-a uimit extraordinar de mult când trebuia să iau vreo douăzeci de pastiluţe pe zi şi eram aşa, oarecum blocată într-o tristeţe fără margini, şi el îmi dădea la două-trei ore fix pastiluţele, plus că mi-a stors şi munţi de portocale timp de trei ani de zile, fiindcă vomitam de la citostatice. Şi-mi spunea: „Dragostea mea, nu mă lăsa singur cu cinci copilaşi… Trebuie să lupţi, o să învingem!”. Iar puterea lui de a crede în această luptă mi-a dat aripi şi putere de a lupta.
„În 12 ani numai aşa mi-a zis: «Dragostea mea»…”
– De cât timp suferiţi de cancer şi cum a debutat boala?
– Boala a debutat când o alăptam pe Iustina, ultimul copilaş, acum cinci ani. A apărut un nodul sub braţ şi aveam dureri. Am întrebat câţiva medici din împrejurimi şi au zis că era exclusă orice formă de cancer dacă alăptam, şi că durerile erau din cauza faptului că ridicam copilaşii în braţe. Până la urmă, soţul m-a dus la Bucureşti, mi s-a luat o biopsie…
Ni s-a spus că este un cancer la sân în stadiul III B, aproape de final. Şi am rămas oarecum uimiţi, pentru că eu vreme de un an şi şapte luni o alăptasem pe Iustina. Am început lupta. De fapt, lupta a dus-o mai mult soţul meu. Uneori, când ajungeam în Fundeni, îi mai dădeam un calciu, un magneziu, că simţea că leşină. Şi ne sprijineam unul pe altul.
Aşa am descoperit această faţetă a iubirii, care ţine în primul rând de sacrificiul unuia pentru celălalt, de jertfa pentru celălalt. Probabil că n-aş fi cunoscut lucrurile acestea, minunea aceasta copleşitoare care e jertfa pentru celălalt, dacă nu aveam această boală… Nu-ţi vine decât să plângi şi să-I mulţumeşti lui Dumnezeu că ţi s-a dat să ai parte de ea.
Eu dormeam într-o cameră, soţul într-o altă cameră – pentru că am fost complexată ani de zile că, din cauza citostaticelor, simţeam că pielea îmi miroase a otravă, că-mi era ruşine să mai stau lângă soţul meu. Dar el mă simţea din altă cameră, noaptea, şi venea cu paharul cu suc de portocale la patul meu. Mă simţea când mă trezesc, când vomitam şi venea fără să-i spun – şi acel pahar de portocale pentru mine a reprezentat dragostea la nivel maxim.
În ianuarie am împlinit doisprezece ani de căsnicie. În doisprezece ani numai aşa mi-a zis: „Dragostea mea”… Şi a ştiut să păstreze proaspătă senzaţia de început a iubirii noastre. Când mă ducea la Fundeni şi mă aştepta câte şase ore să termin citostaticele, în frig, nemâncat, cu grija pentru copii, eu îl vedeam de la geam în timp ce venea spre salon, şi aveam din nou „fluturaşi” în stomac şi îmi aranjam chelia. Şi el venea zâmbind, şi ne îmbrăţişam, şi dragostea lui mă făcea să mă simt îndrăgostită permanent, ca o adolescentă… Atunci am înţeles că cea mai importantă calitate a unui om e răbdarea. Eu niciodată n-am avut-o.
– Dar, în afară de familie, cine vă susţine în această luptă?
– Abia acum am înţeles de ce trebuie să-I mulţumesc lui Dumnezeu pentru boala aceasta, pentru că am cunoscut cei mai minunaţi oameni din lume. Am cunoscut oameni cărora le-aş săruta mâinile zi şi noapte şi despre care aş vorbi zile şi nopţi, dacă mi-ar permite.
Oameni cu o putere de dăruire extraordinară pentru mine, o străină practic – oameni care s-au implicat atât de mult şi financiar, şi sufleteşte, cu rugăciuni, cu tratamente luate, cu bani daţi pentru noi… Şi îmi pare rău că nu pot să le spun numele, dar copilaşii mei au o listă lungă cu binefăcătorii noştri, şi nu trece seara fără să-i spună pe toţi. Şi pe mine m-a uimit într-o seară unul din copilaşi, Antonie, care nu putea să doarmă pentru că uitase să se roage pentru un domn, Stelian.
Pentru mine, pentru soţul meu, pentru copiii mei, aceşti oameni nu numai că sunt eroii noştri, sunt sfinţi pentru noi, şi n-am cuvinte să le mulţumesc, dar cinci copilaşi îi pomenesc seară de seară…
– Suferinţa prin care aţi trecut v-a apropiat mai mult de Dumnezeu?…
– Indiscutabil. Această apropiere a fost amestecată şi cu un soi de disperare, pentru că ţin minte că odată, neputând să plâng în faţa copiilor – pentru că nu voiam să mă vadă plângând – m-am dus în fundul grădinii şi m-a podidit un hohot de plâns, cum n-am plâns niciodată în patruzeci şi cinci de ani. Era un hohot de nestăvilit. Am simţit acest plâns şi ca o eliberare. Iar una din fetiţe, Macrina, m-a simţit – şi a venit în spatele meu fără să o simt, şi mi-a şters lacrimile cu mânuţele ei şi mi-a zis: „Nu mai plânge mamă, două ţâţe te-ncurcau, erau multe, erau grele. E mai bine una”. Şi în acel moment n-am mai plâns.
Copilaşii mei au un mod de a privi lumea atât de curat şi de inocent, încât eu n-o să pot percepe niciodată lumea ca ei. Altădată, la spital, înainte de a mă duce la operaţie, când mi-am scos pijamalele din geantă, mi-a căzut o scrisoare. Era de la fetiţa mea cea mare, Maria, care îmi scrisese: „Dacă n-o să lupţi, n-o să te iert niciodată. Te iubesc enorm. Te rog vino-napoi şi fii mama noastră!”. Mă copleşesc gesturile acestea.
Evident că am avut un soi de disperare pe care n-ar fi trebuit să o am, ca profesoară de religie, în sensul că n-am reuşit să mă încred cu totul în Dumnezeu – pentru că ştiu că, după moartea mea, nu-i va lăsa Dumnezeu pe toţi cinci… dar sunt atât de mici, Nectarie având nevoie de o îngrijire specială. Cu plămânii plini de metastaze nu prea poţi să te gândeşti la un viitor cât de cât îndepărtat…
– Ce vă doare cel mai mult în această cruce pe care o duceţi?
– Odată m-am dus la părintele duhovnic şi acolo sus, în munte, în chilia sfinţiei sale, m-a întrebat: „Ce te doare cel mai tare, Mioara?” – cu o voce atât de blândă, de simţeam că-mi ia toate durerile din lume. „Imaginea aceea mă doare, Părinte” – şi pe geam, din chilia Părintelui, se vedea soţul meu cu doi copii mici în braţe şi trei pe lângă el. Iar Părintele, înainte de a ieşi din chilie, mi-a zis ceva atât de simplu, de adânc şi de liniştitor, că mi-a luat acel zbucium sufletesc cel puţin pe o perioadă: „Dacă tu îţi iubeşti soţul şi copiii atât de mult, oare Dumnezeu nu-i va iubi mai mult? Nu va avea mai multă grijă de ei?”… Şi-am plecat prinzând aripi.
Şi-mi pare rău că am avut şi am acest păcat greu pe suflet, de a-mi fi iubit copiii mai mult decât pe Dumnezeu, de-aia sufăr. Dar sper să-nţeleg şi să mă las odată în voia lui Dumnezeu. Încă mă doare după ei, ca orice mamă, dar, dacă aş fi mai puternică şi mai ancorată în credinţă, cred că n-aş mai suferi atât…
(va urma)
Material realizat de Raluca Tănăseanu
Articol apărut în Revista Familia Ortodoxă nr. 49 (Februarie 2013)
Zguduitoare poveste traitA!DE LUAT AMINTE!
Mioara esti o luptatoare!!! Curaj si putere !!! Dumnezeu nu te va lasa! Te imbratisez !
I-am trimis lacrimi bunului Dumnezeu in semn de rugaciune pentru tine si familia ta,Mioara.
Aseara am inceput sa citesc cartea ta, daruita de sotul unei prietene care mi-a spus ca este o carte foarte buna si ca nu am sa o mai las din mana daca ma apuc sa o citesc!
Cu toate ca sunt foarte obosita,abia astept sa ma retrag in dormitor si sa mai citesc macar cateva pagini ….
Bunul Dumnezeu sa va ajute !
Sfat din suflet pentru Mioara Grigore
Cu credinta omului trecut prin suferinta, o rog sa citeasca
despre oameni cu metastaze multiple, care au depasit momentul dificil de boala, doar cu obligeana capsule (Favisan – 70 capsule 19 lei) , 21zile pe luna.
Din cartea Mariei Treben
OBLIGEANĂ (Acorus calamus)
Alte denumiri: buciumaş, calamar, calamuz, calmenă, crin de apă, paporotnec, papură-roşie, speribană, spetează, tar-tarachi, trestie-mirositoare. Această plantă acvatică este răspândită mai ales pe lângă bălţi, lacuri, mocirle şi pe malul apelor liniştite. Din mâlul de pe mal se ridică vertical rizomul, din care răsar numeroase frunze în formă de spadă, care ajung până la înălţimea de 1 metru. Tija, presată plat, are în mijloc un pistil conic, în nuanţe de la verzuliu la maro-gălbui. Rădăcina este groasă cât degetul, creşte până la o lungime de 1 metru şi are, în stare proaspătă, un gust amar, puternic condimentat. Urcând rădăcina, aceasta îşi mai pierde din aromă şi tărie. Se culege în primăvara timpurie sau în toamna târzie.
Rădăcina obligenei nu este utilizată numai datorită puterii ei întăritoare în cazul unei slăbiri generale a organelor diges¬tive, în balonări stomacale şi intestinale, precum şi în colici, ci ea ajută şi în dereglări glandulare şi artrită. Rădăcina con-tribuie foarte mult la curăţirea de mucozităţi a intestinelor si stomacului cu secreţii abundente. Este indicată şi m hipometabolism (metabolism scăzut), în hipotonie (lenevie) intestinală, în cloroză şi hidropizie Oamenii neobişnuit de slabi, care au pierdut în greutate nu din lipsa unei hrane bune, ar trebui să bea ceai de obligeană şi să facă din când în când câte o baie com¬pletă cu adaos de obligeană. Obligeană înlătură inapetenţa, se recomandă în cazul funcţionării proaste a rinichiului şi este un mijloc bun de curăţire pentru organism. Ceaiul este de folos chiar copiilor alergici la gluten, suferind de celiachie, maladie tot mai frecventă în ultimul timp. Rădăcina uscată, mestecată încet, îl poate dezobişnui pe fumător de patima de fumat. Ochii slăbiţi pot fi întăriţi dacă se ung de mai multe ori
pleoapele închise cu suc proaspăt stors din rădăcina de obligeană. Sucul se lasă câteva minute să-şi facă efectul, apoi pleoapele sunt spălate cu apă rece.
Adesea am putut aduce un ajutor substanţial in degerături sau când îngheaţă diferite părţi ale corpului, recomandând băile de obligeană. Rădăcinile sunt băgate peste noapte în apă rece, iar a doua zi se pun să dea în clocot. Se iau de pe foc şi se lasă să stea 5 minute. Se scaldă locurile bolnave 20 minute în infuzia nu prea fierbinte. Lichidul respectiv poate fi reîncălzit şi folosit maximum de 4 ori. Băile au o acţiune benefică şi asupra mâinilor şi picioarelor reci, dar în acest caz ele trebuie făcute cât se poate de fierbinţi.
Un bărbat de 36 de ani nu se putea restabili după îndepărtarea unei tumori hepa¬tice. La intervale de câte 4-5 săptămâni făcea puseuri de temperatură. Pacientul urma să fie dus din Linz într-o clinică din Viena. Soacra sa mi-a povestit îngrijorată despre boala lui fără şanse de vindecare. Se constatase deja existenţa unor tuberculi intesti¬nali care provocau febra mare. Şi aici a ajutat rădăcina de obligeană. Este firesc faptul că în boli atât de grave ceaiul trebuie băut câteva săptămâni – ba chiar luni – în şir.
în timpul unei excursii de la Weissenbachtal la Postalm am întâlnit un cuplu din Bad Ischl, care pornise pe munte echipat cu rucsacuri grele. Cei doi voiau să petreacă nişte zile liniştite într-o cabană cu aprovizionare proprie. La un popas am intrat cu ei în vorbă şi am aflat următoarele:
Bărbatul, înalt de 1,85 metri şi în vârstă de cincizeci şi ceva de ani, slăbise, de un an încoace, tot mai tare, fără a descoperi însă cauza. Când a ajuns la 48 kilograme, a sur¬prins, împreună cu asistenta medicală care-l însoţea la clinică, o convorbire telefonică dintre medicul lui şi alt medic. A auzit: „Vi-l trimit acum pe pacientul meu cel mai lipsit de speranţe – cancer pulmonar!” A aflat astfel, fără să vrea, diagnosticul. După aceea a fost sfătuit de cineva să mestece cu sârg rădăcini de obligeană, pentru a-l ajuta în acelaşi timp să se lase şi de fumat, iar dimineaţa şi seara să bea ceai de coada-şoricelului. Treptat, a început să ia în greutate şi, simţindu-se mai bine, nu s-a mai dus la doctor. Abia peste vreo jumătate de an a fost iar la consultaţie la medicul său. Acesta s-a ridicat brusc de pe scaun, cu mâinile sprijinite de masa de lucru, uitându-se mut de uimire la cel pe care îl credea de mult în groapă. „Ce-aţi făcut?” a fost tot ce a putut articula. „Am mestecat rădăcini de obligeană şi am băut ceai de coada-şoricelului.” „Rădăcini de obligeană? Pe unde se găsesc?” „Nu trebuie găsite, domnule doctor, se cumpără în orice magazin de plante medicinale cu câţiva şilingi!” Omul îşi redobândise atunci deja greutatea iniţială de 86 kilograme, iar jumătate de an mai târziu a făcut, cu un rucsac greu în spinare, excursia cu ocazia căreia l-am cunoscut.
Ori de câte ori îmi amintesc de următoarea întâmplare de demult, fie pomenind-o în prelegerile mele, fie notând-o pe hârtie, ca acum pentru dumneavoastră, ea îmi apare ca o providenţă divină şi sunt întotdeauna mişcată până în adâncuri. Mama mea era grav bolnavă, avea nişte crize intestinale de nedescris şi medicul mi-a spus într-o zi că ar trebui să mă aştept la ce-i mai rău: că ar fi cancer intestinal. Era pe vremea când încă nu mă ocupam decât rareori de plante medicinale, deşi şi pe atunci recurgeam doar la metode naturale şi nu luam niciodată doctorii. Această comunicare a medicului m-a uluit. De-abia mai eram în stare să-mi văd de treburile cotidiene.
Contrar obiceiului meu – ziua mea începe de regulă la ora 6 dimineaţa şi se încheie de cele mai multe ori la 11 noaptea – m-am băgat în pat imediat după ora 8 seara. Tocmai reflectam la situaţia disperată a mamei, când a intrat soţul meu şi a pus un radio portativ lângă mine, spunându-mi: „Ca să nu mai fii atât de singură!” Puţin după aceea am auzit o voce la radio: „Vă vorbeşte medicul casei. Rădăcinile de obligeană vindecă orice tulburare stomacală şi intestinală, oricât ar fi de veche şi de rea, chiar malignă. Se ia 1 ceaşcă cu apă rece, se pune în ea 1 linguriţă rasă de rădăcini de obligeană, se lasă să stea peste noapte, se încălzeşte uşor a doua zi, se strecoară şi se bea câte 1 înghiţitură înainte şi după fiecare masă. Aceasta înseamnă 6 înghiţituri pe
zi; mai mult nu este voie. De fiecare dată, ceaiul trebuie încălzit la bain-marie. Acest tratament se referă la întregul traiect stomacal şi intestinal, inclusiv la ficat, bilă,
splină şi pancreas.” Fericită la culme, i-am relatat mamei în dimineaţa următoare cele auzite, ea însă mi-a spus, făcând cu mâna un gest de resemnare: „Pe mine nu mă mai poate ajuta nimeni şi nimic!” Mi-am procurat rădăcină de obligeană şi i-am dat-o exact aşa cum am descris mai sus. Veţi fi de acord că ce vă povestesc se apropie de un mi¬racol, când veţi afla că deja după 14 zile pe mama n-a mai jenat-o nimic. Săptămânal a început să ia în greutate câte 400 grame, după ce înainte slăbise foarte mult. Datorită acestei întâmplări m-am ocupat tot mai mult de fizioterapie şi am putut fi de folos în multe cazuri disperate. Rădăcina de obligeană dă tot mereu rezultate uluitoare.
Când aciditatea gastrică lipseşte sau se află în exces, rădăcina obligatei va şti s-o regleze în ambele cazuri.
O femeie din Vorarlberg a suferit timp de doi ani de dureri de stomac şi a ajuns să nu mai poată rezista nici o zi fără medicamente. La sfatul meu a luat cele 6 înghiţituri de ceai din rădăcină de obligeană şi în trei zile i-au pierit orice dureri; nici nu s-au mai repetat de atunci.
O altă femeie din Austria inferioară a suferit ani de-a rândul de ulcer duodenal. Pentru a putea suporta durerile, trebuia să ia mereu medicamente. Nu mai tolera deloc hrana solidă, n-avea, oricum, nici poftă de mâncare. Indicându-i-se rădăcina de obli¬geană, a luat zilnic cele 6 înghiţituri, drept care durerile s-au tot diminuat, după cinci săptămâni au trecut complet, i-a revenit apetitul şi a putut suporta, ca şi ceilalţi membri ai familiei, o mâncare de casă simplă dar consistentă.
Un bărbat mai în vârstă a suferit ani de zile de diaree. Se învăţase cu gândul că nu va scăpa niciodată de acest chin. Luându-se după sfaturile mele din carte, a început să bea zilnic din acest ceai. în scurt timp, intestinul i s-a vindecat.
Un băietei care avea mereu diaree în ciuda unui regim alimentar sever a scăpat de ea după 6 înghiţituri din acelaşi tip de ceai, recăpătându-şi pofta de mâncare şi îngrăşându-se cu câteva kilograme, spre fericirea mamei sale.
Zece ani s-a chinuit un bărbat cu diaree cu sânge, de 30-40 ori pe zi. Prietenul său mi-a povestit că omul vesel, plin de viaţă de odinioară se transformase, este firesc, într-unul veşnic trist. Tot ce încercase înzeceşti ani dăduse greş. A fost pensionat re-lativ de tânăr. Pe la Paşti a început, mai întâi destul de sceptic, să bea zilnic câte 6 înghiţituri de ceai din rădăcină de obligeană, pe lângă care lua şi 2 ceşti cu ceai de filimică opărită. Mare mi-a fost mirarea când mi-a scris soţia lui că la începutul lunii iunie a aceluiaşi an omul şi-a reluat lucrul.
MODURI DE FOLOSIRE
Prepararea ceaiului: Ceaiul din rădăcini de obligeană se prepară doar ca ex-tract rece. 1 linguriţă rasă de rădăcini se lasă peste noapte în 1/4 litru de apă. Dimineaţa se încălzeşte uşor şi se strecoară, înainte de folosire, ceaiul se încălzeşte în bain-marie.
Suc proaspăt: Rădăcinile proaspete se curăţă cu grijă şi se trec prin storcătorul electric de uz casnic cât sunt încă umede.
Adaos la baia completă: Cca. 200 grame de rădăcini se lasă peste noapte la rece în 5 litri de apă. A doua zi se dă totul în clocot, se trage de pe foc, se lasă să stea puţin şi se adaugă la apa de baie (a se vedea „Băi complete” din „Partea generală”).
Minunile sunt prezente, doar sa le simtim, sa le vedem, sa le traim alaturi de cei dragi.
Dumnezeu face minuni pentru mame, pentru Mioara Grigore mama
a atator minunati copii, speram deasemeni sa poata depasi
acest moment dificil, boala sa dispara, prin efectul plantelor, respectiv obligeana, despre care se vorbeste de ani buni.
ne rugam impreuna pentru ea sa se faca bine!
din Bucuresti
mioara s.