Experiențe de succes în viața de cuplu

Iorgos Tsiakkas, un scenarist cipriot de succes, soț fericit și tată a patru copii, vorbește despre sine într-un dialog cu sine însuși. Iorgos cel de azi stă de vorbă cu Iorgos cel de la optsprezece ani, așa cum ar vorbi un bărbat matur cu unul mai tânăr, aflat la început de drum: „Da, știu că ești un nebun, dar să nu te plângi de asta mai târziu, bine? Fă ce-ți place, dar să știi că niciodată n-o să fii sigur că luna viitoare o să ai de lucru, și nici bani în buzunar. Nu-ți pasă? Acum, nu ‒ dar când o să ai copii? Cu un copil, doi, o mai scoți la capăt, dar cu patru?”. „Da, prietene, cu patru! Și toți copiii cu aceeași femeie. Dar ce femeie!… N-o să-ți vorbesc acum despre ea, stai mai întâi să vorbim despre cei patru copii. De ce nu vrei să pricepi? Ce, tu nu ești tot cel de-al patrulea copil al familiei? E drept, tatăl tău nu-i actor, și totuși, cât s-a zbătut pentru copiii lui!”. 1(T. P.)

Întrebați într-un interviu ce i-ar durea mai mult: să li se spună că sunt actori fără talent sau părinți răi, Iorgos și Hristina au răspuns într-un glas că, desigur, cel mai tare i-ar durea să li se reproșeze că nu sunt părinți buni. Cât despre copii, „fiecare copil vine cu binecuvântarea sa”, își amintesc că le spunea mereu Gheronda Gavriil. „Acesta e răspunsul la toate problemele!” ‒ mai ales la neliniștile pe care tinerele cupluri le au în privința problemelor materiale pe care le presupune o familie cu mulți copii. „După ce ne-am căsătorit și, nu după mult timp, am rămas însărcinată, am părăsit teatrul pe perioada sarcinii și a concediului de maternitate, în timp ce Iorgos fusese deja concediat de la Teatrul Național. Eram lefteri, stăteam cu chirie într-o căsuță cu 80 de lire, nu aveam nici un ban în buzunar, dar Părintele nostru duhovnicesc a plătit muncitori ca să ne repare și să ne vopsească casa, îngrijindu-se de tot ce aveam nevoie. Am petrecut atunci cea mai frumoasă perioadă din viața noastră, fără absolut nici un stres! Îndată ce s-a născut primul nostru copil au început să curgă și binecuvântările. La al doilea, alte binecuvântări ‒ așa că Părintele a avut dreptate când ne-a spus că fiecare copil aduce cu sine binecuvântarea sa”, povestește Hristina.

Despre apăsătoarea grijă a zilei de mâine, Iorgos arată care este principiul pe care l-a urmat el în viață: „Când nu stai mereu să te uiți câți bani ai în buzunar, trăind cu conștiința că banii trebuie să fie într-o permanentă circulație, e posibil să nu strângi cine știe ce avere, dar o să trăiești fără stres. La fel și în profesie. Când nu alergi cu orice preț după succes, atunci o să ai mari realizări. Fă ce știi tu mai bine, ce simți în sufletul tău și nu te consuma prea tare cu succesul. Ca om de televiziune, să nu fii permanent stresat de numărul de vizionări etc. De multe ori, proiectele unor colegi nu au reușit tocmai din cauza acestor griji, căci stresul efectiv îți omoară sufletul și-ți alungă inspirația”.

Vorbind despre relația de cuplu, amândoi recunosc că vraja primei impresii, „atracția irezistibilă” dispare la un moment dat și, pentru a păstra dragostea, e nevoie să te străduiești în fiecare zi. Întrebat ce gând a avut când a văzut-o prima oară pe viitoarea sa soție, Iorgos mărturisește: „Nu am avut decât un singur gând: «Ce femeie frumoasă!»”. Revenind la dialogul cu sine însuși, Iorgos povestește cât de uimitor a evoluat viața lui alături de Hristina, dar și a amândurora alături de Gheronda: „Cât despre femeia cu care te vei însura, așteaptă, ai vreme. Desigur, între timp o să ai multe aventuri, o să rănești multe inimi, pentru că ești un monstru de egoism. Tu, da, cu tine vorbesc! Apoi o vei cunoaște pe această femeie. Actriță și ea. Un mare talent. Veți juca împreună în «Romeo și Julieta». Da, o să-l joci pe Romeo, dar laurii reprezentației o să ți-i fure ea, ți-o zic de pe-acum! În schimb, tu îi vei fura inima. Nu zâmbi! Cu umorul tău o vei cuceri. Ea e cea care te va împinge să scrii. Da, tu vrei să fii actor, dar o să devii scenarist. Viața ți se va schimba complet când, împreună cu ea, îl veți cunoaște pe Gheronda și veți crește în preajma lui vreme de douăzeci de ani. Cum cine este? Un duhovnic, măi, netotule! Nu meriți tu o asemenea binecuvântare, dar o vei avea! Ce să-ți mai spun? Tot ce faci, să faci cu smerenie! Cât despre egoismul tău, o să te lupți cu el până la moarte”.1

(…)

Material realizat de

Tatiana Petrache

1 http://www.ilovestyle.com/article/84670/giorgos-tsiakkas-i-hristina-paylidoy-me-eroteytike-proti

IUNIE 2020