27 de femei din Olanda ar fi murit din cauza efectelor secundare ale medicamentului Diane-35, un remediu contra acneei, dar folosit des și pe post de anti-concepțional, informează DuthcNews.nl.

Majoritatea victimelor au murit de embolism pulmonar și aveau sub 30 de ani.

În Franța, acest medicament a fost interzis, după ce o tânără din Franța a dat compania producătoare în judecată pentru că i-ar fi produs un accident vascular, lăsând-o cu un handicap grav. Au urmat încă alte 14 plângeri. În urma cercetărilor, s-a stabilit că 125 de femei au suferit de tromboză și patru au murit din cauza acestui produs în ultimi 25 de ani. În mai 2013, Agenția Franceză pentru Siguranța Medicamentelor a decis să interzică acest produs.

La câteva luni mai târziu, însă, Comisia Europeană a cerut Franței să repună acest medicament la vânzare, motivând că beneficiile aduse de  “sunt mai mari decât riscurile pentru anumite paciente”.

Situația din România

În ciuda acestor incidente, medicamentul nu a fost retras de pe piața din România, dar reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale () din România au anunțat că produsul poate fi prescris de medici doar pentru acnee, nu ca și anticoncepțional.

S-a operat modificarea prospectului, dar și-așa, acesta este înțesat de referințe la contracepție.

Diane 35 este unul din cele mai utilizate contraceptive din România, peste 300.000 de cutii fiind vândute doar anul trecut.

Sursa: ActiveNews