Pe data de 25 iunie a.c. a avut loc în sala de ședințe a Facultății de Teologie din Thessalonic susținerea tezei de doctorat a domnului Gheórghios Sískos, prezentată în cadrul Departamentului de Teologie Pastorală și Socială, cu tema Cadrul ermineutic al hristologiei Sfântului Maxim Mărturisitorul, susținere la care am participat la rugămintea candidatului.

Pe durata elaborării tezei am arătat un interes deosebit față de acest subiect și am discutat-o în repetate rânduri cu autorul, înțelegând importanța ei excepțională pentru Biserică, pentru teologie și epoca noastră în general.

Comisia de șapte membri a fost alcătuită din următorii profesori: Déspo Liáliou, Dimítrios Tselenghídis, Konstantínos Hrístou, Înaltpreasfințitul Mitropolit al Prusei, Elpidofor, Vasilios Tsínkos, Symeon Pashalídis, părintele Hrístos Filiótis-Vlahávas. Pe durata susținerii tezei au avut loc luări de poziție și întrebări din partea profesorilor, la care candidatul a răspuns ca un desăvârșit cunoscător al subiectului, atât din punctul de vedere al învățăturii Sfântului Maxim Mărturisitorul cu privire la hristologia calcedoniană și anticalcedoniană, cât și cu privire la bibliografia teologică contemporană cu privire la acest subiect.

M-a impresionat întreagă această dezbatere, pentru că a avut loc la un înalt nivel academic și teologic, care face cinste Facultății de Teologie din Thessalonic și arată contribuția acesteia în știința teologică și în Biserica Ortodoxă. Trebuie să mărturisesc că în acele momente mi-aș fi dorit ca asemenea dezbateri cu conținut dogmatic să aibă loc din când în când și în Sinodul Bisericii Greciei.

Pentru a citi articolul integral, vă rugăm să vizitaţi pemptousia.ro