†2 martie

Acest cuvios vieţuitor în ţinuturile Eladei s-a născut în 1786, din părinţi credincioşi, în sătucul Kalívia din Itháka. Încă de mic, mama sa a murit, iar tatăl său s-a recăsătorit. Mama vitregă se purta cu el foarte urât, aşa că, din fragedă copilărie, a învăţat răbdarea.

Începuse să petreacă o bună parte din timp în singurătate, citind Sfintele Scripturi şi rugându-se într-o bisericuţă de lângă casă, închinată Sfântului Spirídon. S-a alăturat afacerii tatălui său, şi a început să lucreze pentru el ca şi corăbier. Într-una din călătorii a ajuns în Muntele Athos, unde mai târziu s-a călugărit la Mănăstirea Vatopedi.

În 1827, Sfântul s-a întors în Itháka şi a slujit în biserica de acolo până la sfârşitul vieţii. A adormit cu pace întru Domnul la 2 martie 1868. A fost un adevărat monah, nevoitor, isihast, păstor al oilor celor cuvântătoare, care a împărtăşit harul lui Dumnezeu turmei celei cuprinse de furtună. A fost proslăvit între Sfinţi în 1998 şi săvârşeşte până astăzi numeroase minuni. Iată numai una dintre ele…

Citiţi articolul integral în Revista Familia Ortodoxă nr. 50 (Martie 2013)