Rolul ascuns al Societăţii Americane pentru Cancer

Samuel S. Epstein, doctor în medicină, preşedinte al Coaliţiei pentru Prevenirea Cancerului avertiza într-un comunicat de presă din 24 noiembrie 2009 că şirul recent de articole despre mamografie ce relatează asupra vătămărilor făcute de overscreening, articole realizate în paginile „New York Times” de către editorialistul Gina Kolata, precum şi în paginile altor ziare, nu au făcut nicio trimitere la rolul critic avut în această privinţă de către Societatea Americană pentru Cancer.

Cinci radiologi s-au perindat în funcţia de preşedinte al Societăţii Americane pentru Cancer (ACS). Prin fiecare acţiune susţinută, ACS promovează interesele celor mai mari producători de aparate şi filme pentru mamografie, inclusiv Siemens, DuPont, General Electric, Eastman Kodak şi Piker.

Această atitudine părtinitoare exagerează beneficiile mamografiei, după cum subliniază doctorii Epstein şi Rosalie Bertell, Ph.D., de la Clubul Fizicienilor Internaţionali pentru Medicina Umanitară, potrivit cărora mamografia poate fi o cauză evitabilă a cancerului de sân. Aceştia avertizează că „industria mamografiei realizează cercetări pentru ACS şi donatorii ei, participă la consiliile consultative ale acesteia şi donează sume considerabile. De asemenea, DuPont este un susţinător important al «Programului de sensibilizare pentru sănătatea sânului» al ACS, sponsorizând emisiunile televizate şi alte producţii mass-media ce fac reclamă deşănţată documentaţiei ACS pentru spitale, clinici, organizaţii medicale şi doctori; realizează filme educaţionale şi face lobby agresiv în Congres pentru susţinerea unei legislaţii care să promoveze disponibilitatea pe întreg teritoriul ţării a serviciilor de mamografie”.

Efectiv, în toate acţiunile sale, ACS a fost şi rămâne puternic legată de industria de mamografie. În acelaşi timp, însă, aşa cum afirmă medicii Epstein şi Bertell, ACS ignoră sau atacă practica de autoexaminare a sânului (BSE) potrivit instrucţiei oferite în acest sens de asistente şi clinicieni experţi, ce reprezintă o alternativă sigură şi eficientă la mamografie.

Reclamele ACS continuă să ademenească femei de toate vârstele în centrele de mamografie, făcându-le să creadă că mamografia reprezintă cea mai bună speranţă pe care o au împotriva cancerului mamar. Unul dintre cele mai importante ziare din Massachusetts a înfăţişat fotografia a două femei, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani, într-o reclamă a ACS care promitea, în cadrul unui tratament, un succes în „aproape 100% din cazuri” la detectarea timpurie a cancerului mamar.

Întrebat de jurnalista Kate Demsey, directorul de relaţii cu publicul al ACS a recunoscut, într-un articol publicat de către revista comunităţii din Massachusetts a femeilor cu cancer mamar, că reclama nu are la bază un studiu. „Când faci o reclamă, faci orice ca să le aduci pe femei în pragul uşii. Exagerezi ceva… Astăzi, mamografia este o afacere profitabilă şi deosebit de competitivă”.

Deloc surprinzător, prestigioasa publicaţie „Chronicle of Philanthropy” („Cronica Lumii Filantropice”), principalul supraveghetor din lumea actelor caritabile, a avertizat că ACS „este mai interesată de acumularea de bogăţii decât de salvarea vieţilor omeneşti”.

Doctorul Epstein afirmă că dovada complicităţii ACS a fost pusă la dispoziţia jurnalistei Gina Kolata la cererea ei, pe data de 20 octombrie 2009. Cu toate acestea, în cadrul şirului ulterior de articole ale jurnalistei, aceasta nu a făcut nicio menţiune a rolului jucat de ACS în a ascunde femeilor din întreaga ţară pericolele mamografiei.
Medicii Epstein şi Bertell avertizează că mamografia de rutină eliberează o doză mare şi nerecunoscută de radiaţie. Dacă o femeie urmează indicaţiile curente pentru screening de premenopauză într-o perioadă de 10 ani, ea va absorbi o doză totală de aproximativ 5 unităţi de radiaţie. Acestea sunt echivalente cu nivelul de expunere la radiaţii al unei femei japoneze aflată la aproximativ doi kilometri de epicentrul bombelor atomice aruncată la Hiroshima şi Nagasaki.

Cei doi specialişti mai avertizează şi că „mamografia reprezintă un model izbitor de «capturare» a femeilor încrezătoare de către puternicele industrii farmaceutice la nivel tehnologic şi global, scăpate de sub control, cu complicitatea întregului spectru de instituţii care luptă împotriva cancerului, în special a ACS, şi cu a principalelor instituţii media, bine remunerate”.

Medicii Epstein şi Bertell subliniază faptul că „promovarea industriei de screening mamografic – o afacere de mai multe miliarde de dolari – a devenit de asemenea un stindard diversionist, sub care se adună legiuitorii şi corporaţiile ce comercializează produse pentru femei, declarând sus şi tare cât de mult le pasă de soarta femeilor, în vreme ce evită cu grijă orice menţionare a riscurilor evitabile de cancer mamar”.

Potrivit sfatului celor doi experţi, screening-ul mamografic ar trebui eliminat din programul de examinare anuală în favoarea fie a unei examinări clinice a sânului (CBE) realizate de către o asistentă pregătită, fie a unei autoexaminări lunare a sânului (BSE), urmând de asemenea sfaturile unei asistente instruite în acest sens. Aceasta, de altfel, este o alternativă mai ieftină, mai sigură şi mai eficientă decât diagnosticul realizat prin mamografie.

Experţii mai afirmă că „un diagnostic realizat în acest fel este cu atât mai periculos şi depăşit ca termen, cu cât mărturiile care susţin că mamografia nu duce la scăderea mortalităţii cancerului de sân sunt tot mai puţin acceptate”.

Medicii Epstein şi Bertell întrevăd o alternativă în reţele naţionale de clinici dotate cu asistente instruite în practicile BSE şi CBE, spunând că „aceste clinici low-cost ar da şi femeilor o putere mai mare, furnizându-le dovezi ştiinţifice în privinţa riscurilor de cancer mamar şi a prevenirii lor”. Ei susţin că această informare are o importanţă specială, ţinând cont de frecvenţa cancerului mamar, care a crescut din 1975 cu 18%, în ciuda costurilor de zeci de miliarde de dolari investiţi în programul Medicare şi programele de asigurare ale S.U.A. Astfel de fonduri ar trebui deviate în scopul construirii de clinici BSE la nivelul întregii ţări şi al furnizării de informaţii publice asupra spectrului bogat de cauze ale cancerului de sân, ce pot fi evitate.

Această informaţie a fost expusă în detaliu într-un articol ştiinţific asupra „Pericolelor şi lipsei de fiabilitate a mamografiei: examinarea sânului ca alternativă practică, sigură şi eficientă”, material publicat în prestigioasa „Revistă Internaţională a Serviciilor de Sănătate”, în 2001. Articolul poartă semnătura mai multor specialişti: doctorul Epstein, doctorul Bertell, un important expert internaţional în pericolele radiaţiei, şi răposata Barbara Seaman, conducătoarea şi întemeietoarea „Mişcării femeilor cu cancer mamar”.

Samuel S. Epstein, doctor în medicină, este profesor emerit de medicina mediului şi a muncii la Universitatea din Illinois şi la Şcoala de Sănătate Publică din Chicago, preşedinte al Coaliţiei pentru Prevenirea Cancerului şi fost preşedinte al Fundaţiei „Rachel Carson”. Distincţiile obţinute includ Premiul Dreptului la Existenţă din 1989 şi Marea Medalie de Aur „Albert Schweitzer” pentru contribuţii internaţionale la prevenirea cancerului. Doctorul Epstein este autorul a 20 de articole ştiinţifice şi a 15 cărţi despre prevenirea cancerului, inclusiv al lucrării deschizătoare de drumuri „The Politics of Cancer” („Politicile cancerului”) din 1979, precum şi al unei lucrări mai recente, „The Toxic Beauty” („Frumuseţea toxică”) (2009), despre substanţele cancerigene din produsele cosmetice şi de îngrijire personală.

Rosalie Bertell, Ph.D., este expert în epidemiologia radiaţiei. Ea este preşedinte în retragere al Institutului Internaţional de Îngrijire a Sănătăţii Publice, membru în consiliul de administraţie al Clubului Fizicienilor Internaţionali pentru Medicina Umanitară, membru în Comitetul European al Coaliţiei Prevenirii Cancerului şi Riscurilor Radiaţiilor. Doctorul Bertell a primit mai multe premii, inclusiv cel acordat de Programul de Mediu a Naţiunilor Unite, Premiul celor 500 din Întreaga Lume şi Premiul Dreptului la Existenţă (alternativa Premiului Nobel). A scris cinci cărţi şi a publicat mai mult de 100 de lucrări şi articole de specialitate.

Prof. Maria Perestroiu

Articol apărut în nr. 20 al revistei “Familia Ortodoxă”